Wednesday, December 9, 2009

Bayramda nereye gideceksiniz?

ANKARA - Bayram tatilinde Anadolu'nun tarihi ve doğal güzelliklerini görmek isteyenler için çok farklı seçeneklerde turlar bulunuyor. Yakın mesafelere seyahat etmek isteyenlere yaşadıkları bölgedeki turlar, uzun gezi yapmayı düşünenlere ise 8-9 günlük turlar öneriliyor. İç Anadolu'da yaşayıp, yakın çevrede Tatil imkanı arayanlar, Kapadokya'yı tercih edebilir. Ihlara Vadisi'nden peri bacalarına, Hacı Bektaş Veli Dergahı'ndan yer altı şehirlerine, Nevşehir'in ilçelerini 2-3 gün içinde görmeyi sağlayan ''Kapadokya'' turlarının mevsim şartları dolayısıyla en güzel tatil seçeneklerinden biri olduğu belirtiliyor. Abant, Amasra, Safranbolu, Gölcük'ün dahil olduğu turda ise doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi mekanları da gezme fırsatı sunuluyor. Sonbaharın bütün renklerini barındıran Abant, Gölcük ve Yedigöller, İç Anadolu'da yaşayanlar için yakın mesafeli bayram tatili imkanları arasında yer alıyor. Tur kapsamında, Mudurnu, Sünnet Gölü ve tarihi konaklarıyla ünlü Ankara'nın şirin ilçesi Beypazarı ziyaret ediliyor. Amasya, Hattuşaş, Alacahöyük, Çorum ve Tokat'ı kapsayan ''Galatya'' turunu tercih edenler, turun son gününde, başkentte Anıtkabir ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ni gezme imkanı buluyor. Çorum, Hattuşaş, Alacahöyük, Amasya, Ihlara, Derinkuyu ve ve Zelve gibi yerleri içine alan, daha geniş kapsamlı ''Galatya-Kapadokya'' turları da tercih edilebilir. Sema gösterisi izleme fırsatı sunan ''Konya-Kapadokya'' turu da seçenekler arasında yer alıyor. Kısa süreli tatile çıkacaklar için 2 günlük, Bursa-İznik-Trilye Turu iyi bir fırsat. Tur dahilinde, İznik Gölü, Osmangazi ve Orhan Gazi türbelerinin yanı sıra Osmanlıların Bursa'da ilk yerleştikleri bölgelerden olan, Uludağ'ın kuzeyindeki dik eteklerle vadiler arasında kalan ''Kızık'' köylerinden Cumalıkızık köyünde, koruma ve yenileme çalışmaları yapılan bazı evleri gezme fırsatı sunuluyor. Mudanya'da da Osmanlı evlerinin en güzel örneklerini görmek mümkün oluyor. ATATÜRK'ÜN AYAK İZLERİBayramda farklı bir tatil yapmak isteyenler ''Atatürk'ün ayak izleri'' turunu tercih edebilir. Son dönemlerde yoğun ilgi gören tur kapsamında, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'dan başlayan ve kurtuluş mücadelesinde sırayla gittiği, kongreler düzenlediği şehirlerin başlıcaları ve tarihi kongre binaları ziyaret ediliyor. Tura katılanlar kurtuluş mücadelesine ev sahipliği yapan Anadolu insanının yaşadığı yerleri görme ve Kurtuluş Savaşı öncesi verilen mücadeleyi bir kez daha yerinde yaşama fırsatı buluyor. Tur 3 gece 4 gün sürüyor. AKDENİZ'DE GEZİ YOĞUNLUKLU BAYRAM TATİLİEge ve Akdeniz bölgelerini gezmek isteyenler için de birçok tur alternatifi bulunuyor. Bunun yanında bayram için Dalyan, Ölüdeniz, Kaya Mezarları, Batık Kent'in görülebileceği 3-4 gün süren ''Likya'' turu bulunuyor.
Antalya, Side, Manavgat, Alanya'yı görmek isteyenler ise ''Pamfilya'' turuna katılabilir. Antalya'nın tarihi ve turistik mekanlarının yanı sıra doğal güzelliklerini de görmek isteyenler için iyi bir seçenek olan tur, 5 gün sürüyor.
Türkiye'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki Pamukkale'de, 2-3 gün tarih, doğa ve termal tatil geçirmek isteyenler için ''Pamukkale'', Tarsus, Mersin, Antakya, Adana, Konya'yı içine alan ''Kilikya Turu'' Akdeniz'de gezi ağırlıklı bayram tatili fırsatı sağlıyor. 3 gece 4 gün süren tur kapsamında, Yedi Uyurlar, cennet-cehennem obrukları, Tarsus Şelalesi, Nusrat Mayın gemisi görülecek yerler arasında. Ayvalık, Cunda Adası, Pamukkale'yi kapsayan ''İonya turu'' da tercih edilen turlar arasında yer alıyor. 'GAP' TURU İLE BİRÇOK YERİ GÖRME İMKANISıra gecelerine katılmak, Balıklı Göl'ü gezmek, Harran evlerini görmek isteyenlere ise ''GAP'' turu öneriliyor. 8 gece konaklamalı bu turlarda, tek seferde Adana, İskenderun, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır ve UNESCO'nun ''Dünya mirası'' olarak korumaya almaya çalıştığı Mardin görülebiliyor. ''GAP'' turları içinde farklı güzergahla farklı kalkış günü seçenekleri bulunan 5-6 gün seçenekleri de sunuluyor.
UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Safranbolu, bayram tatilinde görülebilecek yerler arasında yer alıyor. Tur kapsamında Amasra, Bartın, Zonguldak'ı görmek isteyen tatilciler Batı Karadeniz turlarına katılabilir. ŞEB-İ ARUZ TURLARI Mevlana'nın ölüm yıl dönümü olan ve her yıl büyük bir ilgiyle takip edilen Konya'daki Şeb-i Aruz törenleri için tur rezervasyonları da başladı. EtsTur Kültür Turları Müdürü Serdar Eşmeli, Mevlana'yı genç kuşaklara tanıtmak ve anısını yaşatmak amacıyla düzenlenen törenlerin görülmeye değer olduğunu ifade ederek, ''Dünyanın dört bir yanından turistler törenler için geliyor. Yurt içinden de gelen oldukça fazla. Bu yıl, Etstur olarak 500 kişiyi Şeb-i Aruz törenlerini izlemeye götüreceğiz'' dedi. Turlara ilginin yoğun olduğunu ve yerlerinin kalmadığını kaydeden Eşmeli, tur kapsamında Konya, Mevlana Müzesi, Sema töreni, Akşehir, Nasrettin Hoca Türbesi, Karatay Müzesi, İnce Minare ve Alaattin Tepesi gezilerinin bulunduğunu, isteyenlere 17 Aralıktaki ''Büyük Vuslat Töreni''ni izleme imkanı verileceğini söyledi. TATİL MERAKLILARINA KÜLTÜR TURLARISerdar Eşmeli, bu yıl İstanbul ve Ankara kalkışlı kültür turlarına ilginin yoğun olduğunu belirterek, Kurban Bayramı tatilinde yoğun olarak 2 ve 3 gece konaklamalı Kapadokya, Galatya ve GAP turlarının tercih edildiğini bildirdi.
Ayrıca, Kilikya (Antakya-Kilis) turlarının tam zamanı olduğunu vurgulayan Eşmeli, bayramda yaklaşık 2 bin kişiyi kültür turları kapsamında seyahat ettirmeyi planladıklarını belirtti.
Eşmeli, ''Daha çok yakın bölgelerde, Kapadokya, Pamukkale gibi 4 mevsim-12 ay çalıştığımız yerlere ağırlık vermeye çalışıyoruz. Ayvalık ve çevresi, Kuşadası, Meryemana ve Efes'i içine alan İonya turu, Bodrum ve Marmaris'i içine alan Karya turu, Teke Yarımadası'nı içine alan Likya turu yoğun ilgi görüyor. Antalya Pamfilya turu bu turlara göre biraz daha önde'' dedi.
Jolly Tour Acenteler ve Satış Müdürü Murat Kuduzcu da kültür turlarını otobüs, profesyonel rehber, konaklama ile bir bütün oluşturacak şekilde hazırladıklarını söyledi.
Kış şartlarının henüz kendini fazla göstermediği günlerde ''tatil meraklılarına'' kültür turlarını önerdiklerini ifade eden Kuduzcu, ''Kültür yörelerine seyahat eden konuklarımız gittikleri yörenin tüm lezzetlerini, kültürlerini görürken, alışveriş yaparak, resim çekerek, otobüste yeni yeni insanlar tanıyarak keyifli bir tatil yapabilirler. Bu dönem yine en fazla talep alan bölgelerin başında, Kapadokya, GAP turları, ılıman bölgelere yapılan turlar ilgi çekmektedir'' diye konuştu.
Bayramda nereye gideceksiniz?

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.