Tuesday, December 8, 2009

Yalova’dan Mekke’ye Evliya Çelebi’nin izinde

KÜTAHYA - Osmanlı tarihini merak eden ve Evliya Çelebi'nin hacca gittiği güzergahta Yalova'dan başlayıp 26 gündür atlarla yol alan bir grup İngiliz, Kütahya'nın Altıntaş ilçesinde mola verdi. İskoçya'da bulunan Edinburg Üniversitesi öğretim üyesi Türk tarihi araştırmacısı Dr. Caroline Finkel öncülüğünde beş kişiden oluşan grup, mola verdikleri Altıntaş'a bağlı Kuyucak köyünde, muhtar Muzaffer Ünlü ve köylüler tarafından karşılandı.
Dr. Finkel, grupta bulunan diğer kişilerle İstanbul'daki bir kütüphanede Evliya Çelebi'nin eserini incelerken tanıştığını bildirdi. Geceleri kurdukları tek kişilik çadırlarda konakladıklarını belirten Dr. Finkel, “Yalova'nın Hersek köyünde 21 Eylül'de başlayan yolculuğumuza devam ediyoruz. Güzergahımızda Evliya Çelebi'nin gezdiği her yeri karış karış inceliyoruz. Bölge insanıyla tanışmak ve Evliya Çelebi'nin gezdiği yerlerden geçmek bizi çok heyecanlandırıyor” dedi.
Muhtar Muzaffer Ünlü de dünyaca ünlü gezgin Evliya Çelebi'nin Kütahya'da doğduğunu anımsatarak, onun gibi bir değere sahip olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Evliya Çelebi'nin yurt dışında bu denli tanınmasından gurur duyduklarını ifade eden Ünlü, gruba ellerinden geldiğince köylerini ve çevreyi tanıtmaya çalıştıklarını anlattı.
İngilizler, köyde atlarla gezinti yapıp muhtar ve vatandaşlardan bölgeye ilişkin bilgi aldıktan sonra yola devam etti. Grubun, Afyonkarahisar, Uşak, Gediz ve Simav güzergahını takip ederek yolculuklarını sürdüreceği belirtildi.
AYNI ZAMANDA BELGESEL DE ÇEKİYORLAR İngiltere'de 2005, Türkiye'de 2007 yıllarında piyasaya çıkan “Rüyadan İmparatorluğa Osmanlı” kitabının yazarı Dr. Caroline Finkel, Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sini incelerken tanıştığı araştırmacılarla 21 Eylül’de Yalova'nın Hersek köyünden uzun süreli yolculuğa çıktı.
Evliya Çelebi'nin 1671'de hacca gitmek için Yalova'dan başlayıp Mekke'de sona eren yolculuğunda uğradığı güzergahları atlarla geçmeye karar veren Dr. Finkel ve Edinburg Üniversitesi’nden Gerald MacLean, Exerter Üniversitesi’nden Prof. Dr. Donna Lanry, Kent Üniversitesi’nden Susan Wirth, Newyork Der Spigel’de görevli Therese Tardif ile Türk tercüman Ercihan Dilari, gezi sırasında bazı yerleşim birimlerinde mola vererek, Türk kültürüne ilişkin bilgiler edinip belgesel Program için çekimler gerçekleştiriyor.
Yalova’dan Mekke’ye Evliya Çelebi’nin izinde

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.