Tuesday, December 8, 2009

Orient  Express için son durak

İSTANBUL - Tarihin gördüğü en lüks uzun yol treni olan Orient Ekspres, ilk olarak 1883 yılında Paris-istanbul arasında seferlere başlamıştı. Savaş zamanaları dışında 126 yıldır raylarda olan ünlü trenin seferleri , 12 Aralık’ta sona erecek.
Orient Ekspres’in seferlerine son verilmesinin nedeni, Avrupa’nın açıklanan yeni yol tarifesinde, batı-doğu doğrultusunda trene yer verilmemesi oldu. Yürürlükteki tarife uyarınca trenin son vagonu 12 Aralık sabahı saat 08.59’da Strasbourg’a ulaştığında, efsanevi yolculuğun 126 yıllık tarihi de sona ermiş olacak.
Paris-İstanbul arasında sefere başalayan sefer, en gelişmiş olduğu dönem Suriye’ye kadar yolcu taşıyordu. Seferlere en büyük Darbe, 1977 yılında İstanbul bölümünün iptali oldu. Bu yıldan sonra Orient ekspres Paris-Bükreş arasında seferlerine devam etti.
2001 yılında ise seferlerin Viyana sonrasındaki bölümler iptal edildi. Güzergahtaki son kesinti de iki yıl önce, Paris-Strasburg kısmının çıkarılması ile oldu. Bundan sonra ünlü ekspres sadece Strasburg-Viyana atrasında sefer düzenledi. Bu seferlerde de yolcular Strasburg’dan Karsruhe’ye geldiklerinde, vagonlar başka bir trenle birleşiyordu.
Orient  Express için son durak

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.